2021-06-17 10:10:28• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Eriksen drámája után érzelemdús mérkőzés vár a dánokra

Nem valószínű, hogy Belgium ellen sok okokuk lesz az örömre a dánoknak fotó: www.dbu.dk
Nem valószínű, hogy Belgium ellen sok okokuk lesz az örömre a dánoknak fotó: www.dbu.dk

Hollandia és Ausztria is követné a már továbbjutott olaszokat, de csak egyiküknek sikerülhet ma.

A C csoport második fordulójában az első kör győztesei és vesztesei egymással találkoznak a labdarúgó Európa-bajnokság csütörtöki játéknapján.


A holland-osztrák párharc résztvevői abban bíznak, hogy újabb lépést tesznek a nyolcaddöntő felé, miután mindkét csapat hosszú várakozás után aratott győzelmet nagy tornán. A rendszerint az esélyesek közé sorolt narancsmezes gárda hét évet várt arra, hogy ismét a futball legnagyobb színpadára lépjen, mivel lemaradt az előző Eb-ről és vb-ről is, míg Ausztria története első Eb-diadalának örülhetett.
    
A hollandok ugyanakkor nem teljesen elégedettek az ukránok 3-2-es legyőzésével, mert a mérkőzés megmutatta a védelem gyengeségeit, amelyek ahhoz vezettek, hogy a rivális öt perc alatt a "semmiből" egyenlített. "Edzőként két ilyen bekapott gólt nem akar látni az ember, ennek ellenére olyan domináns futballt játszottunk, amilyet szerettünk volna" - koncentrált a pozitívumokra a kritikák kereszttüzében álló szövetségi kapitány, Frank de Boer.
    
Ausztriában is óvatos bizakodottsággal fogadták a győzelmet azt szem előtt tartva, hogy Hollandia - főleg idegenben - sokkal nehezebb ellenfél lesz, mint a vasárnap 3-1-re felül múlt északmacedón együttes.
    
"Egy dolog világos, még pontot kell szereznünk, hogy a 16 közé jussunk" - fogalmazott az osztrákok szakvezetője, Franco Foda, aki vélhetően változtat kezdőcsapatán is, mert Marko Arnautovic és Michael Gregoritsch csereként beállva egyaránt hatékonyabbá tette a támadójátékot, egyúttal gólt is szerzett.
    
Foda elismerte, hogy mindketten új impulzust vittek a csapat játékába, Arnautoviccsal kapcsolatban kifejtette, hogy izomsérülésből épült fel, ezért volt vele óvatos.
    
A négyes másik mérkőzésén az ukránok és az északmacedónok számára jószerivel a remények életben tartása lesz a tét Bukarestben. A csalódottabb előbbi együttes lehet, amely csak hajrában kapott góllal maradt alul Hollandiában, miután ledolgozta kétgólos hátrányát.
    
Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány többek között arról beszélt, hogy játékosaiból sokat kivett a hollandok elleni rangadó és kíváncsian figyeli, ki képes regenerálódni a következő összecsapásra. Az egykori világklasszis csatár egyúttal kifejtette, hogy megnézték a rivális előző meccsét és mindent megmutattak a játékosoknak, amit Ausztria jól csinált ellene.
    
Elszántságban a túloldalon sincs hiány, nem szegte az északmacedónok kedvét, hogy a nemzeti együttes elvesztette története első Eb-mérkőzését: "Az Ukrajna elleni mérkőzés olyan lesz, mint egy kupadöntő, mert mindkét félnek muszáj nyernie. De bármi is lesz, mi élvezzük a tornát" - fogalmazott Ezgjan Alioski. "A legfontosabb: higgyünk abban, hogy győzhetünk, még akkor is, ha Ukrajna a favorit" - tette hozzá.
    

Jövő hétfőn az utolsó, harmadik fordulóban holland-északmacedón meccset rendeznek Amszterdamban és ukrán-osztrákot Bukarestben.

 


A B csoportban szerdán Oroszország legyőzte Finnországot, a csütörtök folytatásban pedig Christian Eriksen drámája után érzelemdús mérkőzés vár a dán labdarúgó-válogatottra a világelső belgák.


A történtektől - Eriksen az első fordulós találkozón összeesett és a pályán kellett újraéleszteni - az esélyesebb, vb-bronzérmes riválisnak sem lesz könnyű elvonatkoztatnia. "Nem kellemes, hogy velük kell játszanunk, de nekik sem lesz az" - fogalmazott Toby Alderweireld, aki korábbi klubtársa Eriksennek. "Kétféleképpen hathat a dán csapatra: extra erőt adhat, vagy nem. De azt hiszem, nekünk magunkkal kell foglalkoznunk, amennyire csak lehetséges ebben a helyzetben, profiként kell a mérkőzéshez állnunk".
    
Alderweireld jól ismeri Eriksent, mivel az Ajaxban és a Tottenhamben is csapattársa volt. Elárulta, hogy miután értesült a történtekről, már nem tudott a saját mérkőzésére koncentrálni, csakis a híreket várta a dán futballistáról. A belgák ennek ellenére könnyedén, 3-0-ra verték az oroszokat a nyitókörben.
    
A védő kifejtette, hogy nehéz dolguk lesz, mert a skandináv együttest minőségi játékosok alkotják, akiknek határozott elképzelésük van arról, hogyan akarnak játszani, ráadásul nemcsak a hazai közönség, hanem az egész világ tiszteletét és szimpátiáját kivívták azzal, ahogy az első fordulóban kezelték Eriksen drámáját.
    
A dán csapatnak, amely hiába játszott fölényben a finnek ellen, végül 1-0-ra kikapott, nemcsak lélektanilag lesz nehéz a meccs, mivel Eriksen a pályán is nagyon hiányozni fog. "Eriksen a csapat szíve, pulzusa és ritmusa. Hihetetlen képessége van az idő, a tér és a ritmus érzékelésére egy futballmeccsen, de csütörtökön nem lesz velünk" - mondta Kasper Hjulmand szövetségi kapitány, aki szerint a belgák ellen kiváltképpen nehéz dolguk lesz.
    
A szakvezető arról is őszintén beszélt, hogy bár Eriksen jól van, de ez nem feledteti a játékosokkal azt, amit átéltek, éppen ezért megérti, ha egyeseknek most nehéz a maximumot nyújtaniuk a pályán.
    
A találkozón a belgák egy újabb győzelemmel kivívhatják a továbbjutást, míg a dánok a vereséget követően a reményeiket szeretnék életben tartani legalább egy pontszerzéssel.


 

Íme a csütörtöki program:
Ukrajna – Észak-Macedónia 16.00

A várható kezdőcsapatok:
Ukrajna:
Buscsan - Karavajev, Zabarnyi, Matvijenko, Mikolenko - Malinovszki, Szidorcsuk, Zincsenko - Jarmolenko, Jaremcsuk, Cigankov
Észak-Macedónia: Dimitrievski - S. Ristevski, Velkovski, Musliu - Nikolov, Bardhi, Ademi, Elmas, Alioski - Pandev, Trajkovski

Dánia – Belgium 18.00
A várható kezdőcsapatok:

Dánia: Schmeichel - Wass, Kjaer, Christensen, Maehle - Delaney, Hojbjerg, Jensen - Poulsen, Dolberg, Braithwaite
Belgium: Courtois - Alderweireld, Boyata, Vermaelen - Meunier, Tielemans, Dendoncker, T. Hazard - Mertens, Lukaku, Carrasco

Hollandia – Ausztria 22.00
A várható kezdőcsapatok:
Hollandia:
Stekelenburg - Timber, de Vrij, Blind - Dumfries, de Roon, de Jong, Wijnaldum, van Aanholt - Depay, Weghorst
Ausztria: Bachmann - Dragovic, Alaba, Hinteregger - Lainer, Laimer, Schlager, Sabitzer, Ulmer - Arnautovic, Kalajdzic

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: